033.) Kod moje kćerke otkriven je hepatitis C

Kod moje kćerke otkriven je hepatitis C u maju,ove godine i to sa rezultatom> 1.21x10 na 5 IU/ml Broj kopija> 3,267x10 na 5.Ne znamo genotip. Od terapije koristi 3x1 B coplex i 3x2 Hepatil F. Pored toga uključili smo jetrenu dijetu uz sirutku,polen,med,nevenov čaj...Bojimo se da ne zakasnimo sa liječenjem, jer ona se trenutno liječi i od bulimije, pa se čeka da bude psihicki stabilna. Ona je dosta napredovala u savladavanju ove druge bolesti i jedva čeka da se počne liječiti od hepatitisa.

Zanima me koliko je njeno stanje alarmantno, koji je genotip i koji je nacin liječenja.

PS/ovih dana idemo kod našeg infektologa, ali previše smo zabrinute i nestrpljive da saznamo ove odgovore pa se s toga obraćamo i vama.

Unaprijed zahvalna na odgovoru
Zabrinuta majka


033,


Odgovor:

O kojem genotipu hepatitis C virusa je riječ utvrdiće se u laboratoriji u kojoj je i određen broj kopija HCV-RNA PCR tehnikom! Naravno za to morate uputnicu od svog liječnika! Tek nakon šestomjesečnog praćenja bolesnika i kompletne obrade, konzilij infektologa donosi odluku o daljnjem liječenju hepatitisa C, naravno na temelju nalaza urađenih pretraga. Za Vašu kćerku sada je primarno liječenje od bulimije. Ona će naravno biti pod nadzorom infektologa, koji joj je već preporučio lijekove B complex i Hepatil, a sigurno i dijetalni režim ishrane te strogu apstinenciju od alkoholnih pića. Takođe se preporučuje testiranje na markere hepatitisa B, te ukoliko su oni negativni i vakcinacija protiv hepatitisa B!


Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti KC Banja Luka

Datum objavljivanja: 11-08-2009 21:34:40
Broj poseta: 1470



Postavite pitanje > Postavljena pitanja i odgovri

POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
Hoffmann la Roche
Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori