Radila sam ultra zvuk jetre i slezine

Radila sam ultra zvuk jetre i slezine doktorka je rekla jetra 137 a slezina 105 pa me zanima da li je to normalno ili ne i koje su normalne velicine?Unapred hvala

043,


Odgovor:

Veličina jetre je individualna i dosta zavisi i od konstitucije pacijenta. Postoje različiti parametri koji se koriste pri merenju veličine jetre i oni se razlikuju od autora do autora. Uopšteno se može reći da najveći transverzalni dijametar jetre iznosi 20-22,5cm. Najveći AP dijametar iznosi od 12,5-15cm, a najveća dužina površine desnog lobusa je 15-17cm. Rutinski, najčešće je meren AP dijametar jetre u medioklavikularnoj liniji koji se kod većine autora smatra normalnim do 15 cm. Takođe se može reći da je jetra nešto manja kod žena nego kod muškaraca i da postoji pozitivna korelacija izmedju visine i veličine jetre. Isto tako je poznato da se veličina jetre sa godinama smanjuje pa i to treba imati na umu prilikom pregleda.

Veoma bitne su i ostale, biohemijske pretrage, da bi se stvorila prava slika o stanju Vaše jetre i slezene. Najbolje da pitate Vašeg ljekara, specijalistu koji će na osnovu svih nalaza i pretraga moći dati pravi odgovor na Vaše pitanje.

Savjetovalište B18


Datum objavljivanja: 23-01-2010 10:07:16
Broj poseta: 22325Postavite pitanje > Postavljena pitanja i odgovri

Hoffmann la Roche
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori