|
|
Jetra je najveća hemijska tvornica ili laboratorija koja se da zamisliti. Za života čovjeka u jetri se svakoga trenutka odigrava veliki broj hemijskih, bolje rečeno biohemijskih reakcija. Svaki zastoj, svaki poremećaj u funkciji jetre, odražava se na rad ostalih organa ili čitavog organizma uopšte. Zbog toga sa jetrom treba postupati sa razumom. Ne treba je često dovoditi u iskušenje. Niko ni od koga ne zahtijeva da zbog toga postane asketa. Bilo bi to nerealno. Voditi umjeren život u svemu, pa i u hrani, najbolji je preduslov za dobro svepošte stanje organizma, a jetre posebno.
Dijetalna ishrana je sastavni dio liječenja bolesnika s jetrenim oboljenjima. Ona je od značaja za bolesnike koje boluju od virusnog hepatitisa. Pravilnom dijetom se postiže brži i potpuniji oporavak, a nakon preboljenog hepatitisa dijetalna ishrana štiti jetru i omogućava joj potpuni oporavak i pravilnu funkciju.
Strogo je zabranjena konzumacija alkoholnih pića !!!
(uključujući i pivo)
Zabranjene namirnice i jela:
- svinjska mast, loj ...
- suho meso i slanina, kobasice i salame, konzervirana mesa
- oštri začini i umaci
- punomasni zreli sirevi
- orasi, lješnici...
Za bolesnike sa jetrenim oboljenjima preporučuje se:
- hranu uzimati u manjim obrocima, češće na dan (svaka dva sata manji obrok)
- dnevni obroci trebaju biti obilniji i kalorično vrjedniji od večernjih
- jesti treba polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
- odmoriti se prije i poslije jela
- jelo ne smije biti ni prevruće, ni prehladno , niti previše začinjeno
- jesti hranu koju voliš, a ne forsirati hranu koju ne voliš
- kod jetrenih oboljenja naročito su vrijedna jela sa mnogo bjelančevina
- preporučuju se slatka jela
Ishrana oboljelih od akutnog hepatitisa
1. dok bolesnik nema apetita preporučuju se voćni sokovi od svježeg voća, čaj s medom (do jedan litar tečnosti dnevno) , džem i dvopek , biskviti, voće
2. kada se vrati apetit (nakon 3-5 dana) preporučuje se mješovita hrana, koja se normalno soli:
- mladi nemasni kravlji sir, mlado meso (piletina ili teletina), kuhano ili pečeno na žaru, kiselo obrano mlijeko, slatko mlijeko, jogurt sa malim procentom masnoće, putar
- povrće kuhano sa malo ulja ili biljne masti, ili u vidu pirea
- nemasne teleće i pileće supe sa ukuhanom tjesteninom ili rižom
- čorbe od povrća
- kruh bijeli ili crni, riža, griz
- meko kuhana jaja
- puding, sutlijaš, griz na mlijeku
- zelena salata, paradajz, cvekla, kupus; sa limunom ili voćnim ocatom i malo ulja
- sve vrste svježeg voća, kompoti
Ishrana oboljelih od hroničnog hepatitisa
Preporučuje se:
- sve vrste nemasnih supa, od nemasnog mesa, sa ukuhanim tjesteninama, rižom ili krompirom
- teletina, piletina, janjetina, obrano mlijeko slatko i kiselo, jaja
- sirovo ili skuhano povrće: mrkva, paradajz, krompir, mlade tikvice, karfiol, špinat, zelena salata
- zrelo i svježe voće: banane, naranče, grejp, jagoda, grožđe, trešnje, breskve, kajsije ...
- čaj, kakao, bijela kafa, kompoti, sokovi cjeđeni iz voća
Ishrana oboljelih od ciroze jetre
Zabranjeno:
- soliti hranu, zabranjene su mineralne vode i namirnice koje sadrže mnogo soli
- slani i masni sirevi
- konzervirano meso i kobasice, šunka, slano sušeno meso, iznutrice
- morska riba
- špinat, keleraba, celer, crveni kupus, kiseli kupus, hren, konzervirano povrće
- voćne konzerve, konzervirani voćni sokovi, marmelada i lubenica
- životinjske masnoće i margarin
Preporučuje se:
- svježe kuhano meso
- slatkovodna riba
- meko kuhana jaja , bez soli , 1-2 dnevno
- neslani kruh , tjestenina , riža , zobene pahuljice , kolači
- mrkva , pasirani grašak , mahune , karfiol , paradajz
- svježe voće i kompoti
- med
- maslinovo i suncokretovo ulje , neslani maslac
- od začina: limun i muškatov orah
Iz ishrane se moraju potpuno izbaciti:
pržena hrana, svinjsko meso, mesne prerađevine, konzerve, čokolada, sva alkoholna i gazirana pića.
U stadijumu dekompenzirane ciroze jetre
ishrana se uglavnom ograničava na ugljene hidrate (pirinač, krompir, kruh, tijesto), povrće, voće i biljna ulja. Hrana mora biti bez kuhinjske soli (neslana). Neophodne količine bjelančevina (oko 70 grama dnevno) bolesnik treba uzimati u obliku kuhanih jaja, neslanog mladog sira ili mesa na žaru.
|
|
|